Eten met alle zintuigen

Voor oudere mensen is eten soms een sleur. Ze eten op vastgelegde momenten en hun smaak- en reukvermogen is minder sterk. Maak tijdens de Week van de Smaak opnieuw een feest van het eetmoment!

Maak van het eetmoment een belevenis en prikkel meer dan enkel de smaakzintuigen. De Smaak van Morgen is inspelen op alle zintuigen: 

HOREN

Laat tijdens het eten moderne covers horen van muziek uit hun jeugdjaren (vb. C’est ma vie, versie van Jacle Bow). Of waarom geen coverbandje uitnodigen om live te spelen?

ZIEN

Zorg voor een originele en stijlvolle aankleding van de eetruimte. Voorzie ook mooi servies en bestek, servetten, een menukaart… Je kan de bewoners zelf of een schooltje in de buurt inschakelen om hiermee te helpen.  

ZIEN EN RUIKEN

Geef klassieke gerechten een moderne toets: besteed aandacht aan de presentatie, gebruik smaken en geuren uit andere culturen, maak een gezonde variant …

ZIEN EN PROEVEN 

Serveer de maaltijd in twee kleinere porties i.p.v. een goed gevuld bord. Of voorzie meerdere kleine gerechtjes. Neem de tijd om te genieten van het groot aanbod aan verschillende smaken.

RUIKEN

Zet de grote pot soep een paar minuten vroeger op een verwarmingselement in de eetruimte zodat de geur zich kan verspreiden. De maaltijdsoep van lokale groentjes zal die dag gegarandeerd een succes zijn.

VOELEN

Serveer voedsel dat de bewoners met hun handen mogen eten: ribbetjes, kippenbil, hamburger, frietjes, bloemkool, stukken fruit … Of waarom geen maaltijd serveren uit een cultuur waar veel met de handen wordt gegeten? 

VOELEN

Organiseer momenten waarop de familie mee aan tafel kan aanschuiven in het rust- en verzorgingstehuis. Laat ze samen tijd nemen om te genieten van een maaltijd. 


VERGEET NIET OM JE ACTIVITEIT TE REGISTREREN OP ONZE WEBSITE - ZO BRENGEN WIJ DEZE MEE ONDER DE AANDACHT!