In woord en beeld

Van bord naar beeld, van tafel naar tekst: al eeuwenlang is eten een inspiratiebron voor kunstenaars. En terecht! Laat je hier inspireren voor een kunstzinnige Week van de Smaak…

 

Bal

Geen bal van Assepoester en ook geen driekleurige voetbal die profiteert van het succes van de Rode Duivels. Want Bal, dat is in dit geval de titel van de magisch mooie Turkse film Bal, ofwel: Honing. De film is het sluitstuk van een trilogie, de eerste delen heten ‘Egg’ en ‘Milk’. Ook aanraders, trouwens, maar Honey is extra mooi. De film gaat over een jongetje dat op zoek gaat naar zijn vader, die imker is.

De laatste jaren is er vernieuwde aandacht voor imkers en bijen, want we worden af en toe wakker geschud met de onheilspellende boodschap: de bijen sterven uit. En in tijden dat er geen bijen meer zijn, is het niet alleen de honing die van de schappen verdwijnt, maar ook heel wat andere groenten en vruchten, die de bestuiving nodig hebben. Geen wonder dat steden bijenplannen opstelden, dat stadsimkers steeds weliger tieren en dat honing een nóg kostbaarder en graag geziener ingrediënt in de keuken is geworden.

Tips voor activiteiten

Laat je inspireren door de film ‘Bal’ en ga op culinaire ontdekkingstocht doorheen de geschiedenis én in de wereld. Span samen met een interculturele vereniging en maak bijvoorbeeld samen aubergine met honing en harissa of Turkse honingkoekjes en leer elkaars zoete roots kennen.

Steden en gemeenten, volg het voorbeeld van Genk en stel zelf ook een bijenplan op. Vier de ondertekening met honinghapjes van vroeger en nu.

Nodig eens een imker uit. Of leef je in in de bijenwereld dankzij de films More than honey, The secret Life of Bees of zelfs Bee movie.